НСО свали охраната на бившия премиер Петков

Охраната на бившия премиер Кирил Петков е свалена, това съобщи той пред журналисти в Народното събрание, предаде БГНЕС.

„Всичко е наред“, коментира Петков. Аргументът е бил, че няма непосредствена опасност за живота му, обясни Петков за свалената охрана. Той обаче все още ползва превоз от НСО и отрече твърденията, че заедно със съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Асен Василев са наели частна охрана.

По закона за НСО лицата, заемали длъжностите председател на Народното събрание или министър-председател се охраняват до 4 години след освобождаването им от длъжност.

През октомври служебният кабинет предложи промяна, с която този срок се съкращава. Причината е, че в последно време премиерите и шефовете на парламента се сменят начесто и това означава огромни разходи от страна на НСО, става ясно от мотивите на служебния министър-председател Гълъб Донев.

В момента НСО например трябва да осигурява охрана и транспорт на трима бивши премиери – Бойко Борисов, Стефан Янев и Кирил Петков. Отделно от това трябва да пази бившите шефове на парламента Ива Митева и Никола Минчев.

Заедно с това трябва да се охраняват и действащите президент Румен Радев, шеф на парламента Вежди Рашидов и премиер Гълъб Донев.

Четете още

Избор на редактора