Обвинения към Украйна за взрива на „Северен поток“

Следите от взривовете на газопроводите в Балтийско море от миналия септември „водят към Украйна“, твърди във водещ материал германската обществена медия ARD.

Според ARD, Die Zeit и още няколко медии в Германия германските следователи са постигнали пробив след близо половин година усилия да извадят наяве причините за експлозиите на три от четирите тръби на газопроводите „Северен поток“ 1 и 2.

Следователите са идентифицирали яхтата, използвана от предполагаемите извършители на саботажа. Плавателният съд е бил на компания, регистрирана в Полша, но вероятно принадлежала на двама украински граждани.

Както писа по-рано днес „Ню Йорк Таймс“, в западните служби имало податки, че отговорна за саботажа може да е била проукраинска група, но според ARD не се изключва извършителите да са оставили умишлено следи, уличаващи Украйна, за да ѝ навредят.

От Киев отрекоха всякаква съпричастност към прекъсването на „Северен поток“ 1 и 2. Високопоставен помощник на украинския президент Володимир Зеленски заяви, че Киев „няма нищо общо“ с миналогодишните атаки срещу тръбопроводите „Северен поток“ и няма информация какво се е случило, предаде Ройтерс.

Михайло Подоляк направи изявлението за Ройтерс, след като в. „Ню Йорк таймс“ публикува материал, в който цитира длъжностни лица, че отговорност за взривяванията по тръбите носи проукраинска група.

Четете още

Избор на редактора