Обвиниха Живко Коцев за участие в престъпна група

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е привлечен в качеството му на обвиняем за участие в организирана престъпна група. Това съобщиха от Софийската градска прокуратура.

От обвинението посочиха, че той се е възползвал от правото си да не дава обяснения. Наложена му е парична гаранция в размер на 20 хиляди лева, уточнява Нова.

По-рано адвокатът на бившия главен секретар на МВР Илиян Василев не пожела да коментира какво се е случило на разпита в Антикорупционната комисия. „Какво се е случило и какви са действията могат да ви информират единствено и само колегите от Прокуратурата. Заедно с адвокат Даниела Доковска, нямаме съмнения, че Живко Коцев не е извършил абсолютно никакво престъпление“, посочи той.

На 4 април МВР съобщи, че Живко Коцев е подал заявление за освобождаване от длъжност по собствено желание. Ден по-късно той обяви на съвместен брифинг с тогавашния премиер в оставка Николай Денков, че оттегля подадената си оставка. Николай Денков заяви тогава, че Коцев е подал молбата си за напускане под натиск. Няколко дни по-късно Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с Живко Коцев. На 9 април служебният кабинет на Димитър Главчев прие решение, с което предлага на президента да издаде указ за прекратяване правомощията на главния секретар на МВР. На 10 април държавният глава Румен Радев издаде указ, с който прекрати правомощията и освободи от длъжност Живко Коцев. До избора на титуляр, длъжността ще се изпълнява от главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник на Коцев.

Четете още

Избор на редактора