Обиколката на България стартира. Победителят ясен в Момчилград

Днес стартира Обиколката на България. 69-ото издание на легендарното колоездачно състезание започва с пролог в София с дължина от 1 км около храм-паметника „Св. Александър Невски“.  Официалният старт е утре пред националния стадион „Васил Левски“, а финалът е на 1 септември в Момчилград.

В рамките на 5 дни 120 колоездачи от 20 отбора от 3 континента и общо 20 националности ще преминат над 800 км. Те ще направят общо три изкачвания на Стара планина, сред които е местността Беклемето, считана за една от трудните височини в България заради дължината си от 22 км и среден наклон от почти 6%. За втори път в историята на надпреварата ще има пълно телевизионно покритие на живо. Клиентите на „Булсатком“ ще могат да проследят всичко интересно по телевизия b1b.box.

Етапите

Първият етап е и най-дълъг. Състезателите ще преминат през 177-километровото трасе София-Пазарджик-Пловдив, а на следващия ден ще премерят сили по маршрута Граф Игнатиево-Карлово-Троян, изминавайки 106 км. В третия ден от обиколката ще се карат най-много километри, като трасето ще бъде разделено на два полу-етапа: Етап 3А е 72 км по маршрут Троян-Габрово, а етап 3Б по маршрут Трявна-Сливен (141 км) с интересно изкачване от Бяла към финала в Сливен. Етап 4 е 144 км по маршрут Сливен-Карнобат-Бургас. Етапът, с който ще бъде сложен големият финал на 69-та обиколка на България, ще е на 1 септември по последната отсечка (160 км) Чирпан-Хасково-Момчилград.

Четете още

Избор на редактора