Обрат. Руската армия се изтегля от Херсон

Руската армия, силите за сигурност и полицията напускат Херсон – столицата на украинската област, присъединена преди месец към Руската федерация. Херсон бе единственият по-голям град, който руснаците превзеха още в началото на войната в Украйна.

Командващият руските войски в Украйна Сергей Суровикин предложи на министъра на отбраната Шойгу армията да организира защитен рубеж на левия бряг на Днепър, като по този начин изостави Херсон. Шойгу прие предложението с думите: „Животът и здравето на войниците са по-важни“.

Официалният мотив за изоставянето на Херсон е „Градът и населените места около него не могат да се снадяват и функционират, населението се намира под постоянна заплаха“. Ген Суровикин уточни, че 115 хил души са напуснали района.

Решението за изоставяне на Херсон идва дни след като приключи евакуацията на цивилни от десния бряг на река Днепър. В продължение на седмица руснаците прибираха знамената от административните сгради. През последните дни руснаците взривиха Дариевския мост, Тягинския пешеходен мост, прелезите в Дариевка до Садово и Лвово, Шлеповия мост край Антоха, мостовете към Солдатское и Миролюбовка, всички мостове в Миловое, мостовете на изхода на Снигиревка към Херсон.

Четете още

Избор на редактора