Обядът на депутата – супа, основно и десерт за 5 лева. В студентския стол е по-скъпо

Колко струва обядът на българския депутат? Всички знаем, че не е качествен и не е скъп. Но точно колко? Главният икономист на КНСБ Любослав Костов отвори отново темата за цените в депутатската столова, като снима менюто в Народното събрание и го публикува в социалните мрежи.

Веднага се набива в очи, че супата струва 1,50 лв., а пържолата 3,50 лв. Това предизвика вълна от гневни коментари. Таратор, свинска пържола с гарнитура и мляко с ориз за десерт излизат точно 5,78 лева.

Ако си поръчаме супа от тиква, пържен свински черен дроб със задушени картофи и грис халва със стафиди за десерт – общата сума възлиза на 4,52 лева.

Петъчното обедно меню включва дроб, паеля, солена торта и шницел с цени малко над 2 лева.  Докато една хубава салата в ресторант варира между 8 и 15 лв., в депутатския стол тя е едва около 2 лв. Оказва се, че дори в студентските столове основното ястие надхвърля 5 лв.

Почти всички софийски ресторанти в центъра предлагат обедно меню, където първо, второ и трето е около 30 лв. на човек. На фона на тези цени депутатите разбираемо обядват по време на работа в Народното събрание срещу скромните 5 лева, показа бТВ.

Мартин Димитров от „Демократична България“ сподели, че е обядвал салата и айрян. „Нека да не изпадаме в личните предпочитания, защото има хора вегетарианци, хора, които не ядат свинско. Аз често изяждам по една пържола“, каза Георги Самандов от „Български възход“ и добави, че е платил около 10 лв. за обяда си.

„Днес обядвах дроб с картофи. Около 6,7 лв., нещо такова платих“, отбеляза Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“. Най-вероятно г-н Лорер е добавил още нещо към обяда си или не е прибрал рестото си, защото пърженият дроб според ценоразписа на стола е само 2,26 лв.

„Всички цени трябва да са пазарни, включително и тук“, заяви Мартин Димитров и добави, че е съгласен, че в стола на парламента цените не са пазарни. „Спрямо цените навън, наистина са ниски“, призна той.

„Освен депутатите тук има и администрация. А държавната администрация като цяло продължава да е неадекватно платена. Мисля, че на много места, където има държавни столове, цените са по-ниски от това, което виждаме в града“, посочи Даниел Лорер.

В студентските столове е значително по-скъпо. „Дори със субсидията една нормална порция ми излиза 8 лева, което ми се струва скъпо непропорционално за количеството храна, което получаваме“, каза Теодор.

Студентите споделят още, че всеки ден може да се възползват до 2 пъти от студентската субсидия, която намалява храната им до 3,50 лв. Оказа се обаче, че преподавателите във висшите учебни заведения могат да използват тяхната отстъпка от 20% многократно.

Четете още

Избор на редактора