Огромен протест в Скопие срещу „Францускиот предлог“

Огромен протест срещу „Францускиот предлог“ (Френското предложение) изпълни Скопие снощи. „Не ни трябва Европа, ако трябва да се асимилираме“, това беше посланието на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, отправено пред сградата на правителството.

Мицкоски заяви, че не го интересува какво казва премиерът на Албания Еди Рама, който призова Република Северна Македония да приеме предложението на ЕС. Той подчерта, че се интересува само „от посланието на тези хиляди хора тук и това е „Не“ на предложението.“

„Не искам да съм в Европа, защото искам да бъда македонец, който говори македонски език и който се бори за своята Македония, за своята идентичност, за своята култура, за своята история и за своето наследство. Ще чакаме. Ако Европа не е готова да приеме нас, цивилизованите македонци, по един цивилизован и достоен начин, там, където ни е мястото – в Европа. Ще чакаме да дойдат хора, които разбират какво искаме да правим. Днес го казваме – Македония преди всичко, македонската идентичност – преди всичко“, каза лидерът на ВМРО – ДПМНЕ.

Прочитът на предложението, което правителството направи, е противоположен на продължаващите и днес консултации. На продължителна пресконференция с медиите министърът на външните работи Буяр Османи е категоричен, че предложението защитава „чист македонски език в ЕС“ и последен шанс за страната за старт на преговори и влизане в ЕС „такъв, какъвто е сега“.

Четете още

Избор на редактора