Окончателно: Симеон е собственик на двореца „Врана“

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза са собственици на парка и двореца „Врана“ и всички претенции на държавата спрямо тях са отхвърлени окончателно, предава Лекс.бг.

Това става ясно, след като днес Върховният касационен съд (ВКС) не допусна до обжалване решението на Софийския апелативен съд (САС), с което миналото лято двамата бяха признати за собственици на имота.

Върховните съдии изтъкват, че решението на САС следва изцяло най-новата практика на ВКС – по делото „Царска Бистрица“, която беше постановена след произнасянето на Конституционния съд (КС).

Според магистратите той е на Симеон Сакскобургготски.

Дворецът „Врана“ е част от шестте дела по така наречените „царски имоти“.

Сагата започва през далечната 1947 г., когато в България монархията е сменена от Народна република. Тогава е приет специален закон, с който царските имоти стават държавни.

42 години по-късно властта пак се сменя и Конституционният съд излиза с решение, че законът за царските имоти от 1947 г. не отговаря на Конституцията. Имението „Врана”, Ситняково, Царска Бистрица, Съръ гьол и горите в Рила са върнати на царската фамилия „на основание решение на Конституционния съд”.

По-късно по казуса „Царските имоти” започват няколко съдебни дела. Държавата настоява пред Темида не само, че имотите са нейни, а че винаги са били нейни.

Четете още

Избор на редактора