Хлябът и брашното без ДДС, цигарите на стари цени

Хлябът и брашното да се продават без ДДС, а парното и доставките на газ с 9%, вместо 20% ДДС до 1 юли, 2023 г, реши окончателно парламента като гласува текстовете в актуализирания бюджет на второ четене.

Ток и газ се освобождават от акциз до юни 2025 г., реши още парламентът. Целта е да се ограничи въздействието на скока в цените на горивата и ефекта му върху бизнеса и потребителите.

Без промяна остава и акцизът върху тютюневите изделия, което запазва сегашините цени на цигарите и тютюневи изделия до юни 2023 г. Около замразяване на акциза се обяви и бюджетната комисия с аргумент, че промяната налага незабавно отпечатване на нови бандеролите от 1 юли, което изисква технологично време и не може да стане в рамките на няколко дни.

Парламентът отхвърли предложенията за намаляване на ДДС ставката за олио, плодове и зеленчуци.

След промяната в данъчните и акцизните ставки, депутатите преминават към макрорамката на бюджета, където към момента се предвижда вдигане на дълговия лимит на страната до 10, 300 млрд. лв.

„Депутатите гласуваха 760 млн. лв. допълнителни приходи от ДДС, в сметката не влиза отпадането на ставката за брашното“, заяви вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев.

„500 млн. лв. могат да бъдат реализирани, останалите са на ръба“, допълни той.

Утре парламентът продължава с останалите параграфи от законопроекта. Очаква се актуализацията да бъде приета в четвъртък.

Четете още

Избор на редактора