Окупаторите се разбързаха с референдумите, в Запорожие вече е заповядан

Назначеният от Русия за началник на Запорожка област в Южна Украйна е подписал заповед за провеждане на референдум за влизане на региона в състава на Руската федерация, предаде ТАСС.

Евгений Балицки съобщи това на „конференцията“ „Ние сме заедно с Русия“ в окупирания от руските въоръжени сили град Мелитопол. „Жителите на Запорожка област и на Русия са един народ“, обяви той. След което прочете текста на приетата резолюция за референдум за влизане на Запорожка област в състава на Руската федерация. Накрая беше изпълнен руският химн.

Акцията беше проведена точно след вчерашното изявление на украинския президент Володимир Зеленски, който предупреди, че ако планираните референдуми за присъединяване на Запорожка и Херсонска област към Русия се състоят, всички възможности за мирни преговори ще пропаднат.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък заяви днес, че за допитванията настоявали самите жители на двата частично окупирани от Москва украински региона и Зеленски няма какво да занимава Русия и нейното ръководство. Президентът на Украйна трябвало „да се обърне към украинските граждани и да попита защо много от тях не искат да живеят в неговата страна“, заяви ехидно Песков, цитиран от БТА.

От началото на инвазията си в Украйна Русия е превзела голяма част от Запорожка област, но Украинските въоръжени сили (ЗСУ) запазват контрола си върху регионалния център гр. Запорожие, където живее половината от населението на областта. Окупационни власти са базирани в Мелитопол.

Четете още

Избор на редактора