Опонент на Ердоган на ифтар в Кърджали

Кандидатът на опозиционния  Национален алианс за президент на Турция Кемал Кълъчдароглу, който е основният опонент за поста на държавния глава Реджеп Тайип Ердоган, посети вчера компактно населената с български турци област Кърджали, съобщиха от централата на неговата Народнорепубликанска партия (НРП).

Кълъчдароглу и придружаващите го поставиха венци пред паметника Тюркян чешма в село Могиляне, издигнат в памет на момиченцето, смятано за първата жертва на процеса по насилствената смяна на имената на българските турци през 1984 г. от тогавашния комунистически режим.

Гостите от Турция бяха още Момчилград, където ще гостуваха на общинското ръководство, а също и община Подкова.

Вечерта те участваха в религиозна вечеря ифтар в Кърджали.

Кълъчдароглу е придружен от ръководители на някои от управляваните от НРП общини, които са побратимени с български общини.

Посещението на опозиционния лидер в България е на фона на предстоящите на 14 май в Турция избори за парламент и президент.

Една голяма част от избирателите в Турция са с потекло от България и техният вот е от значение за всяка една политическа сила. В този смисъл посещението на Кълъчдароглу в област Кърджали е възприемано като послание към избирателите с български корени.

Преди Кълъчдароглу външният министър Мевлют Чавушоглу пък участва в ифтар в компактно населения с български турци град Шумен. В речта си Чавушоглу отправи специално поздравление от Ердоган, който е кандидат за нов президентски мандат.

Четете още

Избор на редактора