Орбан: Времето е на страната на руснаците

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че е „направил всичко възможно“, преди да одобри споразумението за финансова помощ за Украйна, предаде Ройтерс.

Вчера лидерите на ЕС одобриха единодушно отпускането на 50 милиарда евро нова помощ за Украйна, изпращайки послание на САЩ, припомня агенцията. Споразумението беше постигнато изненадващо бързо след седмици на съпротива от страна на Унгария, която отказва да изпрати оръжия на Украйна от началото на войната, а отношенията ѝ с Киев се помрачават от напрежение във връзка с отношението към 150 000 етнически унгарци, живеещи в Западна Украйна.

В редовно интервю по държавното радио, по което той се обръща към гласоподавателите си, Орбан определи постигнатото споразумение като добро.

„Направих всичко възможно“, заяви Орбан. „Ако това споразумение не беше постигнато и Унгария беше продължила да използва правото си на вето, тогава 26 страни членки щяха да се споразумеят да изпратят парите на Украйна и щяха да отнемат средствата, предназначени за Унгария и да изпратят и тях на Украйна… какво щеше да е доброто в това?“, добави унгарският премиер.

„Не изпращаме оръжия (на Украйна), получаваме си парите от Брюксел и ще допринесем за гражданското финансиране на Украйна“, подчерта Орбан.

През декември Брюксел освободи достъпа до някои траншове от европейските средства за Будапеща, но все още задържа 20 милиарда евро, предназначени за Будапеща, на фона на обвинения, че Орбан е отслабил демокрацията в страната си по време на 13-годишното си управление. Неговото правителство отхвърля тези обвинения.

Орбан заяви отново, че трябва да започнат мирни преговори между Украйна и Русия и заяви, че „времето е на страната на руснаците“.

Четете още

Избор на редактора