Организаторът на преврата в Нигер се обяви за лидер

Генерал Абдурахман Чиани обяви по националната нигерска телевизия, че е новият ръководител на Националния съвет за съхранение на отечеството – хунтата, свалила от власт президента на Нигер Мохамед Базум, предаде Франс прес.

Генерал Чиани досега беше началник на президентската гвардия. Днес той оправда военния преврат, извършен в Нигер, с влошаване на ситуацията със сигурността в страната, където действат джихадистки групировки.

Чиани добави, че при управлението на Базум се е говорело, че всичко в страната е наред, а всъщност суровата реалност е  съвсем друга. В Нигер има смърт, има хора, принудени заради джихадисткото насилие да напуснат домовете си, има унижения и гняв, допълни генералът.

Според него подходът, възприет от досегашните власти за гарантиране на сигурността в Нигер, не е позволил страната да стане по-сигурна въпреки тежките саможертви на нигерците и ценната подкрепа на външните партньори на страната.

Франс прес отбелязва, че генерал Чиани е бил назначен начело на президентската гвардия през 2011 г. при президента Исуфу Махамаду, предшественик на Базум.

Чиани не присъстваше на речта на пучистите по националната телевизия, в която те обявиха в сряда вечерта, че извършват преврат. Той беше представен по време на нея от заместника си полковник Иброх Абаду Башару.

Сваленият държавен глава е държан от сряда сутринта в президентски дворец. Там той се намира в частната си резиденция.

Сред Мали и Буркина Фасо, Нигер, който е съюзник на западните страни, става третата страна от региона на Сахел, която е обхваната от насилие на джихадистки групи, свързани с Ислямска държава и Ал Каида, в която се извършва държавен преврат от 2020 г. насам, отбелязва Франс прес.

Четете още

Избор на редактора