Осми поред съдия поема делото за прокурорския син

Предстои поредна смяна на съдията по делото срещу прокурорския син Васил Михайлов. Причината – определеният сега заминава на стаж в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

Така делото срещу сина на пернишкия обвинител Бисер Михайлов ще бъде поето от осми съдия от Софийския районен съд (СРС), съобщи lex.bg. Проблемите със съдията-докладчик са почти от самото внасяне на обвинителния акт срещу Михайлов в съда в края на декември 2022 г.

Той е обвинен в извършването на 8 престъпления – за нанасяне на средни телесни повреди на трима души, леки телесни повреди по хулигански подбуди на други двама, за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и за закана с убийство.

Делото беше разпределено на случаен принцип на съдия Весела Дончева. Тя обаче го прекрати и прати за разглеждане в районния съд в Перник, където са извършени престъпленията, каквито са изискванията в чл. 36, ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Всички магистрати от РС-Перник обаче си направиха отвод, като изтъкнаха че познават бащата на обвиняемия – прокурора от окръжната прокуратура Бисер Михайлов и са в служебни и лични отношения с него, което може да доведе до съмнения в безпристрастността и обективността им.

Така делото стигна до Върховния касационен съд (ВКС), който каза, че СРС правилно го е изпратил в Перник, но след като в тамошния районен съд не може да се сформира съдебен състав, то трябва да го гледа СРС.

Когато производството се озова отново в районния съд в София, обаче последваха пет отвода на съдии с различни мотиви. Накрая то беше разпределено на съдия Радослава Качеларска, която реши да го гледа и насрочи разпоредителното заседание на 28 февруари. Тогава тя прие, че няма съществени нарушения, които да водят до ограничаване на правата на Васил Михайлов, произнесе се по искания за събиране на доказателства, промяна на мярката за неотклонение, за конституирането на страни в процеса и т.н.

Насрочи делото за 7 април и обяви, че ще бъде определен резервен съдия.  На заседанието на Висшия съдебен съвет на 2 март стана ясно и защо се налага определянето на резервен магистрат. Съдия Радослава Качеларска е одобрена за 10-месечен стаж в регистратурата на ЕСПЧ, който започва на 1 април.

През това време тя ще е в неплатен отпуск, като разходите за стажа се поемат от проект по Норвежкия финансов механизъм. Така се оказва, че на заседанието на 7 април ще трябва да влезе осми съдия, като предстои той да бъде избран чрез жребий.

По второто дело срещу Васил Михайлов – отново за побой, също има серия от отводи, но на магистрати от районния съд в Перник.

Четете още

Избор на редактора