Осъден у нас доживот за двойно убийство бе арестуван в Узбекистан

Осъденият за двойното убийство пред дискотека „Соло“ Илиян Тодоров е задържан в Узбекистан, съобщи БНР. Той е бил арестуван на летището в Ташкент при опит да излети за Истанбул. Тодоров е бил спрян заради съмнения за фалшив паспорт.

След експертна оценка на снимки от Националния институт по криминалистика към МВР е потвърдено, че става дума именно за изчезналия пред повече от 12 години мъж, осъден доживот за двойно убийство пред столичната дискотека. Предстои да бъдат изпратени документи за екстрадиция, допълват близки до случая.

Четири часа след полунощ в самия център на София 21-годишният национален вратар по хокей Кирил Въжаров и 24-годишният му приятел Васил Александров са убити с нож. Още едно момче е прободено, но оцелява. Спортистът и компания празнували рождения ден на Васил.

Илиян се предава два дни след двойното убийство, но е с променена външност – изрусен и с изрязани до кръв нокти на ръцете.

Арестуван е, обвинен, а по-късно и изправен пред Софийския градски съд. На 9 декември 2011 г., дни преди 25-ия си рожден ден, обаче получава неочакван подарък. Съдия Румяна Ченалова и председателстваният от нея съдебен състав го оправдават за двете убийства.

Той излиза на свобода и повече никой не го вижда. Така през 2013 г. Върховният касационен съд го осъжда задочно на доживотен затвор.

Никой не знае кога Илиян е напуснал страната.

Интерпол бе обявила на страницата си за международно издирване осъдения Илиян Тодоров. Международната организация се включи в издирването на младия мъж, след като той не се яви, за да излежи присъдата си, след като Върховният касационен съд се произнесе с окончателно решение.

Четири години след двойното убийство пред столичната дискотека „Соло“ Върховният касационен съд потвърди доживотната присъда на 27-годишния тогава Илиян Тодоров.

„Налице е единна и непрекъсната верига от достатъчно на брой косвени доказателства, чиято цялостна оценка обаче води до единственият безспорен извод, че именно Тодоров е убил своите връстници“.

Точно с такива мотиви Софийският апелативен съд преди време направи пълен обрат по делото и отмени оправдателната присъда, с която беше приключило то на първа съдебна инстанция.

Върховните съдии се съгласяват с колегите си от Апелативния съд, че убийството е с хулигански мотив, защото сблъсъкът между компаниите на подсъдимия и жертвите във фаталната нощ на 18 април 2009 година, е бил кратък и не е налагал драматичната намеса с нож на Илиян Тодоров.

Действията му са били израз на несъобразени с приетите от обществото норми на поведение, на субективното му разбиране за проява на помощ на приятел, дори с цената на посягане на най-ценното човешко благо.

Подсъдимият е действал по хулигански подбуди и защото липсва съществен мотив и видим повод за убийството на Александров и Въжаров извън факта, че са от компанията на противника, се казва в решението на съда.

Четете още

Избор на редактора