Отборът на Нургюл последен в Глобалната лига засега

Отборът на Нургюл Салимова, в който играе и бившия световен шампион Вишванатан Ананад – Ganges Grandmasters, е последен във временното класиране на Глобалната шахматна лига, която се провежда 3 до 12 октомври в Лондон. Досега нашето момиче записа две победи, едно реми и две загуби.

Над 30 от най-големите имена в шахмата се събраха за участие във второто издание на лигата. Партньори в създаването на отборния турнир са международната федерация ФИДЕ и индийският информационно-техонологичен гигант „Тех Махиндра“.

В състезанието участват шест клубни тима. Всеки от тях включва по шестима състезатели, като задължително един е „икона“, има две жени, а един трябва да е играч до 21-годишна възраст.

Първи в класирането след 5-ия кръг е PBG Alaskan Knights с икона Аниш Гири. Triveni Continental Kings с икона Ян Непомняшчи и Alpine Sg Pipers с икона Магнус Карлссен делят второто място.

Регламентът предвижда отборите да изиграят по два мача всеки срещу всеки (общо 10 мача на тим), след което първите два в класирането ще се срещнат още веднъж във финала за титлата „световен клубен шампион“. Ще се играе на шест дъски едновременно по правилата на ускорения шах.

В отбора на Нургюл, освен иконата Ананд, са още индиецът Арджун Еригайси, иранецът Пархам Магсудлу, индийката Вайшали Рамешбабу и руснакът Володар Мурзин.

Четете още

Избор на редактора