Небето се отвори. Бог си прибра Краля на футбола Пеле

Легендата на световния футбол Пеле почина на 82 години, съобщи AP. Той дълго време се бори с тежко онкологично заболяване.

„Всичко, което сме, е заради теб. Обичаме те безкрайно. Почивай в мир“, написа дъщеря му Кели Насименто в Instagram.

На Едсон Аранчис до Насименто принадлежи световния рекорд от 1281 гола в 1363 мача по време на 21-годишна кариера, включително 77 гола в 92 мача за страната му.

Единственият играч, спечелил Световната купа три пъти, вдигайки трофея през 1958, 1962 и 1970 г., Пеле беше обявен за Играч на века на ФИФА през 2000 г.

С невероятните си умение и завладяваща усмивка той помогна за това футболът да се превърне в най-популярния спорт в света, като бразилецът очарова по време на кариерата си папи, президенти и холивудски звезди.

Той е роден на 23 октомври 1940 година в малкото градче Трес Корашоес. Пеле започва да играе футбол заради баща си, който самият е полупрофесионален играч, който прекъсва обещаващата си кариера заради контузия на коляното.

Произходът на прякора му Пеле е обвит в мистерия. Той често е играл като вратар в мачовете по време на детството си, като децата са започнали да му викат Биле на името на местен вратар, а в времето тозя прякор се е превърнал в Пеле.

Той е невероятно уважаван по време на кариерата си заради своята съвършеност – Пеле мож еда играе с двата крака, бърз е, силен, играе отлично с глава, вкарва много голове, но и дава пасове и умее да защитава.

Той преминава в Сантос, когато е на 15 години и превръща малкия крайбрежен клуб в един от най-великите в Бразилия. За 18 години със Сантос той е спечелил абсолютно всичко, както и два пъти Копа Либертадорес, както и два пъти Интерконтиненталната титла.

Заради таланта си той попада в националния отбор на Бразилия още за Световното първенство през 1958 година, въпреки че психологът на тима смята, че 17-годишното момче е „очевидно инфантилно“. Пеле обаче вкарва хеттрик за едно полувреме в полуфинала срещу Франция, както и още два гола във финала срещу тима на Швеция. Това носи първата световна титла на Бразилия.

Контузии му пречат да играе в първите два мача на Бразилия на Световното първенство през 1962 година.

През 1970-а той печели за трети път световната титла на зрелите 29 години, а онзи тим на Бразилия, в който блестят още Карлос Алберто Торес и Тостао, е смятан от мнозина за най-великия на всички времена.

„Казвах си преди мача: „Той е направен от кожа и кости като всеки друг“, но очевидно бърках“, казва за него италианският защитник Тарчизио Бургних, който трябва да го пази на финала на Мондиал 1970.

Пеле се оттегля първоначално през 1974 година, но след това приема оферта да играе в американското първенство, като се говори за сума от порядъка на 1 милион долара на година, които е получавал.

Пеле е магнит и за известните личности и често е споделял маса в известното заведение в Ню Йорк „Студио 54“ с Мик Джагър, Род Стюърт и Анди Уорхол. Дори и в подобна компания бразилецът винаги е бил далеч от алкохола и наркотиците, тъй като е бил модел за деца по целия свят.

Той все пак е имал слабости, след които са двата му развода и безкрайни авантюри, както и две извънбрачни деца.

Пеле успява да направи шампион и Ню Йорк Космос през 1977 година, като запалва милиона привърженици в САЩ по футбола, който е смятан за европейски спорт.

Когато САЩ печели домакинството на Световното първенство през 1994 година, шефът на американската футболна федерация заявава, че Пеле е основната причина.

Пеле има 1281 мача в 1366 мача, което прави следно по 0,94 гола на среща. Някои от тези срещи са приятелски, но той има 757 попадения в 812 официални мача.

Пеле имаше серия от здравословни проблеми в последните години, като операция на кръста го направи трудноподвижен. Той ограничи значително публичните си появи, но остана активен в социалните мрежи.

Пеле остава шест деца. Седмото, което не бе признал с години, почина от рак през 2006 година

 

Четете още

Избор на редактора