Откритие: Първобитните хора били като мечките, спели зимен сън

Нови изследвания показват, че предците на човека са прекарвали зимния период в хибернация, съобщи сайтът на „Дейли мейл“.

Хибернацията е състояние на регулирана хипотермия, продължаващо от няколко дни до месеци и позволяващо запазване на енергия при продължителни ниски температури.

Характеризира се със забавяне на метаболитните процеси, снижаване на телесната температура и потискане на дишането.

Като енергиен резерв по време на хибернационния период служат телесни мазнини, натрупани по време на топлите месеци.

Някои животни са в хибернация непрекъснато по време на застудяването, докато други се пробуждат за кратко веднъж седмично.

За човека е естествено да спи повече през зимата. Редуцирането на слънчевата светлина е сигнал за тялото да произвежда повече мелатонин.

Според някои специалисти сънят може да е ключ към превенцията на сърдечни увреждания, причинени от сърдечен арест или инфаркт, както и за превъзмогване на чувството на глад. Хибернацията може да бъде улеснение и за космическите пътувания, съобщава БТА.

Д-р Марина Бланко от университета „Дюк“ в САЩ е изучавала хибернацията при лемурите. Според нея това състояние може да помогне в оцеляването на хората. При нараняване например охлаждането на тялото би могло да намали кръвозагубата.

Хибернацията е състояние, свързано със забавяне на метаболизма. Според свидетелства на фосили, открити в Северна Испания, се предполага, че първите хора са преживявали зимния период, спеейки. Кости, намерени в пещера, показват забавяне на растежа за период от няколко месеца всяка година. Резултатите са публикувани в сп. „Антрополъджис“.

И Европейската космическа агенция, и НАСА са заинтересовани от изследвания върху хибернацията при хора. Предполага се, че състоянието на хибернация може да промени космическото състезание.

Един от рисковете пред астронавтите е излагането на радиация. Животните в хибернация обаче са предпазени от увреждания. Друг проблем, койтко може да бъде решен с хибернация, е храната на астронавтите за дълги космически пътувания.

Четете още

Избор на редактора