Откриха библиотека в метрото на Букурещ

Жителите на Букурещ, които пътуват с метро и минават през метростанция “Площад Унири” (Piaţa Unirii), вече имат на разположение рафт, пълен с книги. Те са предоставени от Столичната библиотека и от Националната библиотека на Румъния. Четивата са само на румънски език и са предимно със съвременна, художествена литература, установи проверка на БТА.

Пилотният проект “Метро библиотека” предстои да обхване и други метростанции. Целта на инициативата е да стимулира интереса към четенето и да улесни достъпа до култура на възможно най-много хора. Книгите могат да се четат на място или да се заемат за вкъщи, като условието е да бъдат върнати или заменени с други. Творбите не трябва да имат щети като липсващи страници например.

„На практика Столичната библиотека в Букурещ ще пътува всеки ден с метрото през книгите, които пътниците ще носят със себе си, от гара на гара, до собствените си домове. Културният проект „Метро библиотека“ е изключителна инициатива, тъй като изследване на Nielsen Book Data показва, че Поколението “Зет” (Z) предпочита печатни книги, представляващи 80 процента от покупките от ноември 2021 г. до 2022 г.”, споделят инициаторите в съобщение до медиите.

Последните статистически данни, публикувани от Националния статистически институт и цитирани от Диджи24, показват, че приблизително 11,1 милиона румънци не са чели книга през последната година по различни причини, включително липса на време или интерес.

Четете още

Избор на редактора