Откриха живи пилотите на катастрофиралия МиГ-21

Двамата пилоти на разбилия се по-рано днес изтребител МиГ-21 в Хърватия са открити живи. Това съобщи хърватското министерство на отбраната, предаде БТА. Самолетът МиГ-21 на хърватските военновъздушни сили се разби край град Дарувар на 120 км източно от Загреб по време на тренировъчен полет.

От ведомството уточниха, че самолетът се е разбил в слабонаселена гориста местност край Слатина, Вировитичко-Подравска област, по време на планиран тренировъчен полет. Двамата пилоти са катапултирали и са се приземили успешно. Те са в стабилно състояние, няма опасност за живота им и ще бъдат прегледани в болница.

На мястото на инцидента веднага са били изпратени два хеликоптера Mi-171 SH на хърватските военновъздушни сили, военната полиция и безпилотен летателен апарат, които да помагат за спасяването на пилотите. Ангажирани в акцията са били също гражданска защита, пожарникари, хърватската планинска спасителна служба, полицаи и ловци.

„Ютарни лист“ информира по-рано, че по неофициални данни инцидентът е станал заради отказ на двигателя.

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович, който е в Тирана за срещата на върха ЕС-Западни Балкани, каза, че е разговарял за инцидента с министъра на отбраната Марио Баножич, който отивал към мястото, където е паднал самолетът.

Двамата пилоти са живи, единият е ранен, а самолетът е намерен. Това е бил редовен тренировъчен полет и очевидно причината за падането на самолета е техническа повреда, но разследването ще установи за какво става дума, каз Пленкович в изявление пред репортери.

Четете още

Избор на редактора