Откриха на битак неизвестна фотография на Ван Гог

Жителят на нидерландския град Бенеден-Леуен Андрис ван Бейк смята, че е намерил фотография на известния художник Винсент Ван Гог (1853-1890) в стар семеен албум, купен на битпазар, съобщи ТАСС, позовавайки се на местен телевизионен канал.

„Колекционирам фотографии от 19-и век. Купих този семеен албум на битпазар в град Пюрмеренд. У дома внимателно проучих фотографиите и мисля, че на една от тях е Ван Гог.

Съдейки по надписа на гърба й, тя е направена през 1884 г. от фотографа Дирк Ян ле Гран от Бреда, който е живял на същата улица като бащата на художника“, разказва Ван Бейк.

Колекционерът е показал фотографията на неколцина експерти и приятели. Всички те намират поразителна прилика. На друга снимка, според него, е изобразена по-малката сестра на известния художник Вил (Вилхелмина) ван Гог.

Понастоящем експерти от Музея на Ван Гог в Амстердам проучват фотографията. Ако тя наистина изобразява известния художник, то на нея той е на 30 години.

Телевизионният канал Omrup Gelderland отбелязва, че към момента е известна само една запазена фотография на Ван Гог, който не е бил голям почитател на зараждащото се ново изкуство.

Четете още

Избор на редактора