Откриха останки от морски звяр – краля на хранителната верига

Представете си комодски дракон, кръстосан с голяма бяла акула, кръстосан с Tи Рекс, кръстосан с косатка. Наистина чудовище. И наистина е имало такова. Палеонтолози откриха вкаменелости на гигантско морско влечуго – древен изчезнал звяр, управлявал морето преди 66 милиона години.

Звярът е от семейството на мозазаврите – огромни морски влечуги, които са ловували в океаните през късната креда, пише „Сайънс Алерт“. Нарича се Thalassotitan atrox, а износването на зъбите му заедно с други останки, открити на мястото на разкопките, подсказва, че това страховито животно не е било кротък гигант – а е пирувало с трудна плячка като морски костенурки, плезиозаври и други мозазаври.

Това означава, че таласотитанът вероятно е заемал място на самия връх на хранителната верига, поддържайки екосистемите, като е държал под контрол останалите хищници. Днес не живее нито едно влечуго, което да е от мащаба на мозазаврите, достигали дължина от 12 метра – два пъти повече от най-големите съвременни влечуги, крокодилите.

„Таласотитанът е бил удивително, ужасяващо животно. Има още много какво да се изследва. Мароко има една от най-богатите и разнообразни морски фауни, известни от креда. Едва сега започваме да разбираме разнообразието и биологията на мозазаврите“, казва палеонтологът и еволюционен биолог Ник Лонгрич от Университета в Бат в Обединеното кралство.

Четете още

Избор на редактора