Отнети са 12 „златни“ бг паспорта, още 5 са напът

В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата е в ход. Това съобщи служебният министър на правосъдието Крум Зарков в интервю за БТА. Той участва в закрито заседание на подкомисията на Европейския парламент за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Брюксел.

Зарков отбеляза, че въпросът със „златните“ паспорти – за предоставяне на гражданство срещу инвестиции – е бил повдигнат на днешното заседание на подкомисията. Министърът уточни, че България досега е издала малко над 120 такива паспорта.

Проверката на ДАНС за всеки един от тях продължава. Министерството на правосъдието демонстрира, че когато дойдат достатъчно ясни данни, не се колебаем въобще да изпратим предложение до президента да им бъде отнето гражданството, заяви Крум Зарков.

Той добави, че след като бяха приети законови промени в предишното Народно събрание, сега като министър на правосъдието подписва искания за отнемане на гражданство, защото е било установено, че инвестициите, които са били направени, за да се получи, се оказват несъществуващи.

Четете още

Избор на редактора