Отрязаха филма „Майка“ от оскарите заради 3 мин. повече реч на английски

Българският филм “Майка“ на режисьорката Зорница София няма да участва в състезанието за “Оскар” на Американската филмова академия догодина през февруари. Причината е в нарушени правила на американската академия. Новината и подробностите съобщи режисьорката. Във фейсбук тя написа:

Розовият облак с оскарите и мечтите по тази тема приключиха за нас снощи. Стана с обаждане от най-деликатния директор на НФЦ (Петър Тодоров – бел. ред) 5 минути след като е получил писмо от Академията до НФЦ, че нашият филм “Майка” има към 3-4 минути повече английска реч от допустимите 50% за “международен филм” (international feature).

Според тези сметки не сме международен филм въпреки международния ни екип – едни дефиниции, които се сменят няколко пъти в последните години. Приемам тази изненада, но бих искала:

  1. Отново да благодаря за селекцията на многоуважаемата комисия, че ни избра за българско предложение за оскарите 2023, интересувайки се от качествата на филма.
  2. Да припомня, че никъде на сайта на Академията не се обяснява “как точно” се измерва тази реч и след като им писахме най-учтиво да ни упътят – субтитри ли да броим или думи и букви на дадения език, те ни отговориха с “времетраене” и двама души от екипа ми с по два хронометъра измериха речта във филма с приблизително равен резултат. Единият с 30 секунди, а другият колега с 1:35 повече за non-English speech, тоест български, суахили и масайско наречие. И предадохме “Майка” по живо, по здраво като “международен филм” с международен и не-американски екип.
  3. Да пожелая на следващия български филм, който покрива тези технически изисквания, голям успех!

“Майка” беше избран за българския участник в битката са “Оскар” от 7-членно жури с председател актрисата Мария Бакалова. Журито бе назначено от Националния филмов център.

Сега комисията ще се събере отново и ще избере новия български кандидат за “Оскар”. Той ще е един от филмите, състезавали се предния път: “Борсови играчи” на Георги Костов, “В сърцето на машината”, на Мартин Макариев, “Петя на моята Петя” на Александър Косев, “Меко казано” на Анри Кулев и “Шекспир като улично куче” на Валери Йорданов.

Теодор Ушев е изтеглил своя игрален филм от състезанието.

Сценаристи на „Майка“ са Зорница София и Миглена Димова. Филмът е копродукция с Германия и Хърватия. Оператор е Крум Родригес, музиката написва Дарко Маркович. В главната роля е актрисата Дария Симеонова. Участват още хърватинът Леон Лучев и кенийските “звезди” Перис Уам Буи и Стив Матияс.

Филмът е заснет в Широка лъка и в най-големите гета от Кибера до Найроби.

Четете още

Избор на редактора