И други депутати от ИТН може да подкрепят кабинета на Василев

Напусналите парламентарната група на „Има такъв народ“ Георги Георгиев и Иво Атанасов заявиха, че няма да е голяма изненада, ако и други депутати от ИТН подкрепят в парламента кабинет с премиер Асен Василев.

Георгиев и Атанасов посочиха, че Виктория Василева също е на косъм да се отцепи от „Има такъв народ“. Организационният секретар на партията, която беше дясна ръка на Слави Трифонов в парламента, преди дни обяви, че напуска Народното събрание.

„Възможно беше и тя да е с нас, но в един момент се отдръпна”, каза Георгиев.

Двамата независими депутати посочиха, че на срещата с преговорния екип на ПП за съставяне на нов кабинет вчера са поставили конкретни теми, които да станат част от управленската програма, която се пише.

„На базата на предварителните разговори и съгласието, което постигнахме по тези теми, по-скоро ще подкрепим правителството“, посочи Георги Георгиев пред Нова телевизия.

Според Иво Атанасов новият кабинет зависи от депутатите от ИТН.

„Те трябва да вземат съдбоносни решения. Ще бъдат ли слуги на ИТН, без да могат да взимат решения, или няма да бъдат. ИТН става партия, която подкрепя статуквото, която подкрепя този модел на управление. Това го доказва с гласуванията си в парламента. Не е нормално партията да показва, че има задкулисни договорки с ГЕРБ и ДПС. Истината е, че виновни за свалянето на правителството са ИТН. Не може заради его и финансови интереси да кажеш, че напускаш правителството. Това е безотговорно. Ние не направихме нито един опит да изпълним това, което обещахме на избирателите си“, каза Атанасов пред БНТ.

Според него в ИТН се е работило на тъмно, като за последната година лично той не е виждал Слави Трифонов.

Междувременно и независимата вече Елена Гунчева, която напусна „Възраждане“, коментира дали ще подкрепи кабинета „Василев“. „Нека видя какъв състав и структура на Министерски съвет ще предложат. Да, свързаха се с мен, но не съм казала, че ще подкрепя правителството. Въпросът е, че в момента нещата са такива, че трябва да се избира много внимателно. Може след това да влезем в една спирала от избори, може ГЕРБ да се върнат на власт“, каза Гунчева пред БНР.

„Не знам доколко „Продължаваме Промяната“ изобщо са склонни да променят нещо в досегашното управление, което поне според мен беше катастрофално“, допълни тя.

Гунчева разясни, че присъствието ѝ в пленарната зала в деня на вота ще зависи от състоянието ѝ, тъй като в момента има трудности с придвижването.

Независимият депутат взе отношение и по въпроса с изгонените 70 руски дипломати.

„Това беше катастрофална грешка – и в дипломацията, и във външната политика, която ще окаже дългосрочен ефект върху двустранните ни отношения, както и като чисто икономически последици за България. Мисля, че цялата истина за това кой е допуснал и как се е случило това трябва да бъде разкрита“, каза Гунчева.

Тя определи като фалшива новина появил се пост във Фейсбук, призоваващ за протест тази вечер и настояване тя да бъде избрана за лидер на партия „Възраждане“.

Четете още

Избор на редактора