От България тръгнал камионът бомба, взривил Кримския мост

България е началната дестинация на камиона бомба, с който бе взривен Кримския мост в събота сутринта. Това съобщи снощи ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин на среща с президента Владимир Путин в Санкт Петербург.

„Вече установихме маршрута на камиона, в който е станала експлозията – това са България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край. Освен това бяха идентифицирани превозвачи, лица, участвали в организацията на движението (….) С помощта на Федералната служба за сигурност (ФСБ) беше възможно да се идентифицират заподозрени сред онези, които биха могли да подготвят терористична атака“, заяви Бастрикин.

Според него експлозията „със сигурност има терористичен характер, това е терористичен акт“. Бастрикин доложи още че първоначалните данни от разследването сочат, че взривът бил организиран от украинските специални служби. Тяхната цел е била „да унищожат основен граждански инфраструктурен обект“.

„Няма съмнение, че това е терористична атака, насочена към унищожаване на критично важна гражданска инфраструктура на Руската федерация“, съгласи се Путин. „Авторите, изпълнителите, клиентите са специалните служби на Украйна“, допълни той, докато срещата бе предавана по телевизионния канал „Россия 24“.

Следственият комитет на Русия образува наказателно дело по факта на експлозията на Кримския мост по част 2 на член 205 от Наказателния кодекс „Тероризъм“, каза още Бастрикин, цитиран от пресслужбата на Кремъл. За образуването на делото стана известно няколко часа след експлозията, но следственият комитет не изясни по кой точно член от НК е то.

„Образувахме дело по втора част на член 205 „Тероризъм“ и това се потвърждава от данните от началния етап на разследването. Бяха разпитани много свидетели и очевидци, започнаха специални експертизи и до голяма степен са завършени – това са взривно-техническа, генетична, криминалистична“, каза Бастрикин.

Член 205 от Накацателния кодекс на Руската федерация е наречен „Террористичен акт“, а част 2 третира тероризъм, извършен от група лица по предварителен сговор или от организирана група, довел по невнимание до смърт на човек, значителни имуществени щети или настъпване на други тежки последици. Наказва се с лишаване от свобода от 12 до 20 години с ограничаване на свободата за срок от една до две години.

 

Четете още

Избор на редактора