От 2 години няма полицай да е тестван на полиграф за подкуп

МВР прави два теста за оценка на служителите си, но нито един от тях не мери корупционен риск, показа проверка на “24 часа”. Дали са вземали подкупи, се проверява само при конкретен сигнал и по разпореждане на министъра. От 2 години обаче не е имало подобен случай, разказаха запознати с практиката.

Темата за подкупите в полицията стана актуална след случаите за връзки на дрогирания Георги Семерджиев с униформени и ескорта с патрулка на Димитър Любенов с поршето. И в двата случая се разбра за поведението на полицаите извън рамките на закона, само защото последваха тежки катастрофи със загинали.

Оценка за риск от корупция с тест се прави само при започване на работа във вътрешното ведомство. Там кандидатите за полицаи решават тест от 2 части. Първата мери интелигентността им. Втората определя психиката, личността на кандидатите. Точно там се преценява и дали кандидатът има склонност към корупция.

В изпита има въпроси като например “Ако спрете пътен нарушител, но той е с бременната си жена в колата, и ви каже, че бързат за родилното и ви даде 20 лева, бихте ли ги пуснали?”. На теста отпадат 20-30% от кандидатите, стигнали до този етап на конкурса за постъпване.

След него са само събеседването и полицейската школа. Причината за отпадането обаче почти никога не е в заключението за склонност към корупция, което е налично при не повече от осем на сто от кандидатите. Една от причините е, че в него изрично се посочва, че се мери само нагласа.

Веднъж постъпили в МВР, полицаите могат да се окажат на тест за корпупция само при вече подаден сигнал за конкретен случай. Той трябва да бъде описан много подробно. Тогава се минава на полиграф в Института по психология към МВР.

За да се стигне дотам, обикновено прекият ръковидител на полицая докладва на шефа на областната дирекция. Той предава на министъра, а дирекция “Вътрешна сигурност” назначава изследването.

Четете още

Избор на редактора