Надпреварата за елитни гимназии започва онлайн

От 5 до 7 юли започва подаването на заявления за участие в първия етап на класирането в училищата след седми клас, съобщиха от Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град на сайта си.

То ще се извършва само по електронен път, което позволява кандидатстване по всяко време на денонощието и от всяко устройство с достъп до интернет.

Всеки ученик има персонален профил в електронната платформа и индивидуален код за достъп, което облекчава кандидатстването.

„До няколко дни родители и ученици ще могат да видят и оценките си от матурата“, заяви днес по Нова тв началникът на РУС София Ваня Кастрева. Това ще им даде възможност да видят грешките си и да се ориентират при кандидатстването в средните училища.

От РУО обръщат внимание, че за професионалните паралелки е необходимо ученикът да има медицинско свидетелство от личния лекар.
Информацията за оценките ще бъде отразена по служебен път преди да се пристъпи към балообразуването и класирането.

Учениците, които кандидатстват за профила „Физическо възпитание и спорт“, трябва да представят заявление за участие в класиране по образец на училището; копие на дипломата за завършено основно образование; медицинско свидетелство, и служебна бележка от спортната федерация, която удостоверява, че ученикът е класиран за участие в олимпийски игри или на призово място от елитни спортни турнири.

Четете още

Избор на редактора