Официално: Мария Габриел е кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер е българският еврокомисар Мария Габриел, съобщи днес от парламентарната трибуна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов добави към нейната биография, че „това, което е дадено на България и на българския еврокомисар са иновациите, научните изследвания, културата и младежта. Теми, по които всички ние имаме в програмите си написано доста“.

„Изпълняваме конституционните срокове. Тъй като като действащ еврокомисар, който трябваше да присъства и на Г7 на срещата, има юридически процедури, по които тя трябва да мине, затова нашата парламентарна група в контактните си групи ще се свърже с вас, за да може тя да провежда срещите и да поема своите отговорности като кандидат за премиер“, посочи Борисов.

В понеделник, 15 май, президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за кабинет на ГЕРБ-СДС като най-голяма политическа сила в Народното събрание.

Мария Габриел (р. 1979 г.) е завършила езикова гимназия „Д-р Петър Берон“ в Кюстендил. През 2001 г. придобива бакалавърска степен по „Български и френски език“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, през 2003 г. завършва магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Докторската академия по политически науки в Бордо, Франция. От 2004 г. до 2008 г. Мария Габриел работи като асистент научен изследовател в Института по политически науки в Бордо.

Тя е евродепутат от 2009 до 2017 г., когато става еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева в комисията „Юнкер“ и получава ресор „Цифрова икономика и цифрово общество“. В следващата Комисия на Урсулa фон дер Лайен през 2019 г. ѝ е възложен ресор „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“.

Четете още

Избор на редактора