Радев веднага започва консултациите за ново правителство

Още днес започват консултациите на президента Румен Радев с парламентарните групи за съставяне на ново правителство. Новината дойде минути след като премиерът Кирил Петков депозира оставката на правителството.

Разговорите при държавния глава ще продължат и утре.

За днес са предвидени срещи с представители на „Продължаваме промяната“, на ГЕРБ-СДС, на ДПС и на „БСП за България“, уточниха от президентството. В утрешния ден Радев ще коментира възможностите за нов кабинет с „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Възраждане“.

Междувременно, според проучване на „Галъп интернешенъл“, 50,5% от българите не одобряват свалянето на правителството на Кирил Петков. На обратното мнение са 48,1% от анкетираните.

Данните са от независим телефонен сондаж сред 800 души. Изследването е проведено в периода 23-25 юни.

35,3% от анкетираните виждат в актуалната политическа ситуация шанс да се избере по-стабилна власт през есента. 59,2% пък смятат, че ситуацията е проблем за страната ни. Останалите се колебаят.

57,9% от запитаните имат надежда да се състави правителство в рамките на този парламентарен мандат, а 40,6% искат избори.

Надделяват очакванията отново „Продължаваме промяната“ да съставя правителство (40,3%) срещу възможността ГЕРБ да направи свой кабинет  (18,2%) или други различни формати с трети мандат (дялове под 10%).

39% одобрение получава бившият председател на парламента Никола Минчев. Отрицателните – 31,6%, а неутралните – 19,8%. Останалите се колебаят.

Според 59,5% от анкетираните френското предложение не е отчело в достатъчна степен българските интереси. 25% смятат, че интересите ни са отчетени. Останалите се колебаят.

Четете още

Избор на редактора