Още по-жестоки санкции за „Вагнер“ от САЩ

САЩ наложиха днес допълнителни санкции срещу частната руска военна групировка „Вагнер“, която помага на руските въоръжени сили в Украйна, предаде Ройтерс.

Министерството на финансите на САЩ каза, че е обозначило групировката „Вагнер“ като „транснационална престъпна организация“. Това е част от действията на Вашингтон, насочени срещу десетки физически и юридически лица, в опит да бъде подкопана способността на Русия да води война.

„Служители на „Вагнер“ са участвали в продължителен модел на сериозна криминална дейност, включително масови екзекуции, изнасилвания, отвличания на деца и физически тормоз в Централноафриканската република и Мали“, се казва в изявление на ведомството.

По силата на наложени мерки се замразяват всички активи на „Вагнер“ в САЩ и се забранява на американски граждани да предоставят на групировката храни, стоки или услуги.

Министерството на финансите също така наложи допълнителни санкции на „Вагнер“, по силата на друга изпълнителна заповед, обвиняваща групата, че е отговорна и участвала във вземането на прицел на жени, деца или цивилни, включително чрез насилствено разселване, атаки срещу болници и други подобни дейности в Централноафриканската република.

Вашингтон освен това обозначи и други юридически лица, които той обвини, че са подкрепяли военните операции на „Вагнер“.

Сред тях са базираната в Русия „Тера тек“ (Terra Tech) и базираният в Китай „Чанша Тяни спейс сайънс енд текнолъджи рисърч инститют“ (Changsha Tianyi Space Science and Technology Research Institute). Ведомството също така взе на прицел физически и юридически лица, свързани с руския военнопромишлен комплекс.

„Днешните разширени санкции срещу „Вагнер“, както и новите санкции срещу техните сътрудници и други компании, съдействащи на руския военнопромишлен комплекс, допълнително ще възпрепятстват способностите на Путин да въоръжава и оборудва своята военна машина“, заяви министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън.

Четете още

Избор на редактора