Още $2700 на месец за всеки украински войник на фронта

Украинските войници ще получават допълнителни 100 000 гривни (2710 долара) на месец за службата си на фронтовата линия в битката срещу руските войски, заявиха вчера от украинската армия, предаде ДПА. С това съобщение се слага край на спекулациите за заплащания и надбавки, отбелязва агенцията.

„Войник, който служи на страната си и я защитава от агресора, излага на риск собствения си живот и здравето си, и работи при изключително тежки условия, трябва да бъде високо мотивиран“, се казва в изявление на генералния щаб.

Бонусът от 100 000 гривни е предназначен единствено за „защитниците, сражаващи се на първа линия“, се уточнява в изявлението. Войниците, които са разположени в зоната на боевете, но не участват директно в сраженията, както и войниците от противовъздушната отбрана, ще получат 30 000 гривни. Колкото до войниците, разположени в тила, те няма да получават надбавки за фронтоваци, посочва ДПА.

Основната заплата на всички войници беше увеличена до близо 20 000 гривни от началото на февруари, припомня агенцията.

Генералният щаб смята, че заплатите в армията са справедливи, с което „не се създават предпоставки за социално недоволство, като в същото време се показва уважение към войниците, които рискуват живота и здравето си“.

Освен това щабът призовава украинците да спрат с популизма по този въпрос и вместо това да се фокусират върху отбраната на страната, се казва още в изявлението.

Руските войници на фронтовата линия получават надбавки в размер на 158 000 рубли (1934 долара), а основната им заплата е 37 000 рубли, сочат официални данни. Много войници обаче се оплакват в социалните мрежи, че никога не са получавали тези пари, допълва ДПА.

Четете още

Избор на редактора