Пазарът на златото – надежден защитник за капитала

Цената на златото на световния пазар през 2022 г. не се е променила много: ако в края на 2021 г. металът струваше малко над 1800 долара за тройунция, цената в навечерието на 2023 г. е приблизително същата. Но за инвеститорите златото изпълнява основната си роля на защитен актив в условията на влошаващи се пазари. През следващата година анализаторите очакват да се повтори същият сценарий, въпреки че не изключват и най-невероятни прогнози.

Според очакванията на Saxo Bank цената на златото може да достигне 3000 долара за тройунция през 2023 г.

Теория на невероятностите

В по-голямата си част анализаторите не очакват нито значителен спад, нито значително увеличение на стойността на златото през следващата година. Изминалата година показа напълно качествата на златото като защитен актив за капитала и тази роля на метала ще продължи да се запазва, смятат анализаторите.

„При излизането от световната финансова криза през 2008 г. цените на златото се повишиха почти три пъти и е напълно възможно подобен сценарий да се повтори през следващите години“, представя по-различна картина Виталий Манжос, главен мениджър по риска в Algo Capital.

Според него обаче златото е предназначено преди всичко за запазване на покупателната способност не в краткосрочен или средносрочен план, а в перспектива от години и десетилетия.

По данни на World Gold Council глобалното търсене на злато през първите девет месеца на 2022 г. се е увеличило с 18% до 3387 тона, а търсенето на монети и кюлчета – с 3% до 882 тона. През следващата 2023 г. вероятно динамиката на търсенето на инвестиционно злато ще се запази.

Извън конкуренция

Според анализаторите важен резултат от изтичащата година е дискредитирането на криптовалутите като конкурент на златото.

Криптовалутите през 2022 г. се дискредитираха като инвестиционен актив. Сривът на най-голямата криптоборса FTX накара Федералния резерв на САЩ и ЕЦБ да предложат създаването на регулаторна рамка за този пазар, а пазарът на криптовалутни активи беше признат за нов източник на риск за финансовата стабилност.

Но стабилността на златото като инвестиционен инструмент е потвърдена през последните пет хиляди години.

Към средата на следващата година ще видим началото на възстановяване на пазара в САЩ, така че вероятно и криптовалутите ще започнат да се съживяват. Златото, от друга страна, би трябвало да бъде подложено на натиск в този случай, предупреждават анализаторите.

Според Манжос очакваното покачване на цените на криптовалутата ще бъде поредното потвърждение, че тя не може да играе ролята на „дигитално злато“ като начин за надеждно запазване на покупателната способност на капитала в дългосрочен план.

Четете още

Избор на редактора