Гранати и сълзотворен газ на площад „Руставели“

Демонстранти и полиция влязоха в сблъсъци за втора поредна вечер по време на антиправителствените протести в грузинската столица, предадоха световните агенции.

Снощи органите на реда отново използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръснат протестите срещу така наречения закон за чуждестранните агенти, който според критиците му тласка страната към авторитаризъм.

В разгонването на демонстрантите участваха стотици полицаи, които бяха струпани по улиците около сградата на парламента. За разлика от сблъсъците предишната вечер този път нямаше хвърляне на коктейли „Молотов“ и камъни от страна на демонстрантите, макар че най-малко една кола на силите на реда беше преобърната.

Разнеслият се сълзотворен газ над централния столичен булевард „Руставели“, където се намира парламента, накара поне част от хилядите демонстранти да се оттеглят.

Протестът започна още следобеда с шествие по „Руставели“ към сградата на парламента по случай Международния ден на жената.

Вечерта пред парламента се бяха събрали хиляди хора със знамена на Грузия и ЕС и скандираха „Не на руския закон“.

Репортери на Ройтерс чуха множеството, което се стече на улицата пред парламента и препречи движението, да пее химните на Грузия, Украйна и Евросъюза.

Според очевидци част от демонстрантите са опитали да влязат в сградата на законодателния орган, което предизвикало силовата намеса на полицията.

Няколко души са арестувани по данни на грузинското издание „Джорджия тудей“. По оценки на наблюдатели на снощния протест е имало с между 10 000 и 15 000 души повече в сравнение с вторник вечерта.

79 души бяха арестувани след слъсъците във вторник вечерта, които избухнаха след приемането на закона на първо четене. Нормативният акт предвижда организации, получаващи повече от 20 процента от финансирането си от чужбина, да бъдат задължени да се регистрират като „чуждестранни агенти“, в противен случай да им се налагат значителни глоби.

Четете още

Избор на редактора