Пак опашки пред БНБ за монета с лика на Найден Геров

Студът не спря любителите на нумизматиката и десетки се наредиха още от рано сутринта на опашки пред Българската народна банка (БНБ). Причината бе пускането на възпоменателна монета с лика на Найден Геров, предаде БНР.

Сребърната възпоменателнa монета по повод 200 години от рождението на Найден Геров е в тираж от 5 хиляди броя. А на опашката пред Българската народна банка желаещи се наредиха още в неделя вечерта и чакаха с часове.

„От 12 без нещо дойдох. Взех си на Христо Ботев монетата, сега и на Найден Геров – това са личности, които ме вдъхновяват“, сподели столичанин.

На лицевата страна на монетата са изобразени емблемата на БНБ с годината „1879“ и стилизирано изображение на сградата на класното училище в Копривщица.

На обратната страна е образът на известния възрожденец с надпис „200 години от рождението на Найден Геров“. Номиналната стойност на монетата е 10 лева.

Докато едни нумизмати продават закупените монети на по-висока цена след време, за да печелят, други настояват от БНБ да разрешат покупката на поне 2 монети, така че в колекционерските каталози да са видими и лицето, и гърбът ѝ. В момента всеки може да закупи само една. Цената на юбилейната монета е 114 лева.

 

Четете още

Избор на редактора