Паметникът на Константин и Елена в Пазарджик незаконен

Паметникът на светите равноапостоли Св. Св. Константин и Елена в Пазарджик не е минал през съгласувателна процедура в Министерството на културата, обяви служебният министър на културата Найден Тодоров в отговор на парламентарно питане на народния представител от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ Петър Куленски.

Министър Тодоров заяви от трибуната на НС, че не е спазена съгласувателната процедура по Закона за културното наследство, но въпреки че е нарушен законът, кметът Тодор Попов е открил паметника на 20 май т.г.

Отговорът на министерството опроверга и становището на общината, че скулптурната композиция не била паметник, а представлявала „елемент от парковото и градинско изкуство“ и като такъв не подлежала на съгласуване по реда на ЗКН. „Това становище е неоснователно“, заяви министър Тодоров. Той допълни, че освен ЗКН е нарушен и чл. 62, ал. 8 от ЗУТ и „в този смисъл разрешението за строеж, издадено от главния архитект на Община Пазарджик, е незаконосъобразно“.

Народният представил Петър Куленски заяви, че подкрепя изграждането на паметници на културата в Пазарджик, но при спазване на всички нормативни изисквания, и попита какви действия следва да бъдат предприети, за да бъдат преодолени законовите пропуски, допуснати от общината, и паметникът да бъде узаконен. Министър Тодоров пое ангажимент да разпореди незабавна проверка и след нейното приключване да се пристъпи към узаконяване на паметника.

Четете още

Избор на редактора