Папата е депозирал оставката си, но не бърза засега

Папа Франциск призна в интервю за испанското издание „А Бе Се“, че му липсва свободата да се разхожда по улиците, съобщава БТА. „Контактът с хората ме презарежда, ето защо аз не анулирах генералните аудиенции в сряда“, каза той.

В интервюто, цитирано от ДПА, папата си спомни и за годините, прекарани като епископ в Буенос Айрес, в родната Аржентина, където се е чувствал много свободен.

„Използвах обществения транспорт, харесваше ми да гледам хората, които се движат наоколо. Да не мога да изляза навън, е най-трудното нещо от папството ми“, заяви Франциск.

Изданието припомня, че за папата сега би било наистина трудно да се разхожда навън, предвид това, че от известно време има болки в коляното. Операция би облекчила състоянието му, но Франциск отказва да се подложи. Той казва: „Човек управлява с главата, а не с коленете си“.

В интервюто папата освен това споделя, че след като е бил избран преди девет години на поста, той е написал писмо с оставката си, което да бъде използвано, ако някой ден той има сериозни и постоянни здравословни проблеми, които пречат да изпълнява задълженията си.

Франциск предал писмото на тогавашния ватикански държавен секретар, кардинал Тарчизио Бертоне. В интервю през юли за Ройтерс главата на Римокатолическата църква отхвърли спекулациите, че би могъл да подаде оставка съвсем скоро и отново повтори, че ще направи това, ако здравето му пречи да управлява църквата.

За по-кратки разходки Франциск използва бастун, но за по-дълго преходи той се придвижва с инвалидна количка. В интервюто папата заяви, че смята, че папа Павел Шести и папа Пий Дванадесети също са били написали писма с оставката си, но и двамата починаха, докато бяха на поста.

Четете още

Избор на редактора