Папата помоли Унгария да пуска мигрантите

Папа Франциск отслужи в Будапеща литургия на открито, по време на която призова унгарците да не затварят вратите си за мигрантите и за онези, които „са чужденци или различни от тях“, предаде Ройтерс.

Думите на Светия отец контрастираха с антимигрантската политика на националистическия премиер на Унгария Виктор Орбан, отбелязва агенцията.

Повече от 50 000 души се събраха в Будапеща на площада зад емблематичната сграда на парламента, превърнала се в символ на разположената на Дунав столица, за да видят папата в последния ден от посещението му в страната, посочва Ройтерс.

Папа Франциск продължи да говори по темата, която повдигна в първия ден от посещението си, а именно за опасността от навдигащия се национализъм в Европа.

Той я постави в контекста на евангелието, заявявайки, че затворените врати носят болка и противоречат на учението на Исус.

Орбан, който присъстваше на литургията, се възприема като закрилник на християнските ценности и казва, че няма да позволи Унгария да се превърне в „мигрантска държава“, неузнаваема за собственото си население, така, както по думите му е станало в други страни в Европа, допълва агенцията.

В своята проповед 86-годишният Франциск каза, че ако унгарците искат да следват Исус, те трябва да загърбят „затворените врати на индивидуализма в едно общество на нарастваща изолация; затворените врати на безразличието към онези, които са в неравностойно положение и които страдат; затворените врати за чужденците или различните, мигрантите или бедните“.

Според папата мигрантите, които бягат от бедността, трябва да бъдат посрещнати с добре дошли и интегрирани, защото те могат да допринесат за културното обогатяване на приемните страни и за увеличаване на намаляващото население на Европа.

Освен това той смята, че тъй като страните имат право да пазят границите си, мигрантите трябва да бъдат разпределени из целия Европейски съюз.

Правителството на Орбан построи стоманена ограда на границата на Унгария със Сърбия, за да спре мигрантския поток, припомня Ройтерс.

В днешната си проповед папа Франциск за втори път използва религиозен контекст, за да илюстрира гледната си точка. В петък той цитира какво Свети Стефан – основателят на християнска Унгария през 11 в. – е написал за посрещането на непознатите.

В обичайното си приветствие към събралите се поклонници след неделната литургия папа Франциск спомена войната в Украйна, водеща се отвъд източната граница на Унгария. Той отправи молитва за закрилата както на украинския, така и на руския народ.

„Вдъхни в сърцата на хората и на техните управници желанието за мир и за създаване на бъдеще на надежда, а не на война; бъдеще, изпълнено с детски люлки, а не с гробове; свят на братя и сестри, а не на стени“, каза Светият отец.

Четете още

Избор на редактора