Папата: По-малко харчете за Коледа, дарете спестеното на Украйна

Папа Франциск призова днес хората да харчат по-малко за коледните празненства и за подаръци тази година и да изпратят останалото на украинците, за да им помогнат да преживеят глада и студа през зимата, съобщи Ройтерс.

Папата, който отправя призиви за Украйна при почти всяка своя публична проява откакто Русия нахлу в Украйна, отправи тази молба в края на седмичната си обща аудиенция.

„Братя и сестри, казвам ви, има толкова много страдание в Украйна, толкова много, толкова много“, каза той и добави, че иска да насочи вниманието на хората към конкретните проблеми, с които украинците ще се сблъскат през следващите месеци, предаде БТА.

„Красиво е да празнуваме Коледа, но нека намалим коледните разходи. Нека отпразнуваме Коледа по-скромно, с по-скромни подаръци и да изпратим това, което спестим, на украинския народ, който се нуждае“ от тази помощ, каза той, с което предизвика бурни аплодисменти в залата за аудиенции.

„Те страдат толкова много, гладуват, студуват и мнозина умират, защото няма достатъчно лекари и медицински сестри“, припомни Светият отец.

Думите му прозвучаха в момент, когато в най-големия конфликт в Европа от Втората световна война милиони цивилни често са принудени да живеят без електрозахранване, отопление и вода заради руските атаки срещу инфраструктурата и то през зимата, когато температурите падат под нулата.

„Да не забравяме. Коледа е, да. В мир с Господа, да. Но с украинци в сърцата ни. Нека направим този жест за тях“, каза той.

Папа Франциск говори в деня, в който украинската църква в Рим „Света София“ още веднъж призив към италианците да даряват дрехи и лекарства, които след това доброволци карат в Украйна.

Четете още

Избор на редактора