Папата представи нова конституция за Ватикана

Папа Франциск представи нова конституция за Ватикана, която ще адаптира малката държава към нуждите на съвременността и ще замени настоящия Фундаментален закон, приет през 2000 г. по времето на папа Йоан Павел Втори, предаде ДПА.

Светият престол представи новата конституция вчера. Една от големите промени в нея е промяната на понтификалната комисия, която упражнява законодателните правомощия във Ватикана. Промяната означава, че за първи път мъже и жени извън клира, ще могат да заемат постове в нея. Досега тя беше съставена от кардинали.

Новата конституция създава и по-стриктни и подробни правила за одобряване на бюджета на Ватикана. Понтификалната комисия ще разработва тригодишен финансов план, който ще представя директно за одобрение от папата. Бюджетът ще се базира на принципите на прозрачност, яснота и справедливост.

Новата конституция потвърждава уникалната специфика и автономия на ватиканската съдебна система и ще допълни и замени измененията на регламентите и институционалните споразумения, които вече са били изготвени. Тя би трябвало за влезе в сила на 7 юли.

Четете още

Избор на редактора