Франциск: Фалшивите новини са първия грях на журналистиката

Папа Франциск разкритикува дезинформацията и фалшивите новини, които определи като „първия грях на журналистиката“, предаде Франс прес.

„Дезинформацията е първият от греховете, от грешките – да го кажем така – на журналистиката“, каза предстоятелят на Римокатолическата църква по време на аудиенция във Ватикана за връчването на журналистическа награда в присъствието на италиански журналисти.

Според Светия отец греховете на журналистиката „са четири“: „дезинформацията, когато един журналист не информира или дезинформира; твърденията без доказателства; клеветата… и любовта към скандала“.

„Например манипулациите от страна на хора, които разпространяват фалшиви новини от интерес, за да ориентират общественото мнение (в определена посока), ме безпокоят“, заяви папата. Той призова за отговорност в „драматичната ситуация, през която преминава Европа, с продължаването на войната в Украйна“.

„Надявам се да бъде дадено място на гласовете на мира, на тези, които са ангажирани с прекратяването на този, както и на толкова много други конфликти“, каза в заключение Франциск.

Талантлив комуникатор, 86-годишният папа аржентинец, който има планирано посещение в Монголия следващата седмица, даде множество интервюта, откакто седна на престола на Свети Петър, отбелязва АФП.

Агенцията определя Франциск като доста по-многословен и комуникативен от неговия предшественик Бенедикт Шестнайсети.

Четете още

Избор на редактора