Папа Бенедикт е бил разследван за сексуално насилие

Германски прокурори, разследвали минали случаи на сексуално насилие от свещеници в Мюнхенския архидиоцез, съобщиха, че в началните етапи на проверката са разследвали и покойния папа Бенедикт Шестнайсети, предаде Асошиейтед прес.

Бенедикт Шестнайсети, по онова време кардинал Йозеф Ратцингер, е бил архиепископ там от 1977 до 1982, а в доклада, който е бил изготвен от правна кантора по поръчка на архидиоцеза и огласен през януари 2022, се критикуват действията му по четири случая.

Почетният папа, който почина през декември – близо десет години след оттеглянето си, поиска прошка за всякакви „тежки прегрешения“, които би могло да е допуснал при разглеждането на подобни случаи, но отрече той лично да е извършвал каквито и да било неправомерни действия.

Прокуратурата заяви, че за определен период от разследването ѝ „трима живи (по онова време) църковни кадровици“ са били посочени като заподозрени, съобщи ДПА.

Това са Бенедикт; кардинал Фридрих Ветер, наследникът му в Мюнхен, и Герхард Грубер, бивш главен викарий.

Прокуратурата уточни, че с течение на времето всички следствени действия срещу тях са били прекратени поради липса на „достатъчно основания тримата да бъдат заподозрени в извършване на престъпни действия“.

В двата случая, в които е била проверявана възможна намеса на Ратцингер, разследването срещу него е било прекратено поради давност, а с това са снети и всякакви възможни обвинения срещу него в съучастничество, посочва ДПА.

Като кардинал в Рим, а после и като папа, Бенедикт Шестнайсети положи повече усилия от всеки друг преди него да насочи вниманието на Ватикана към сексуалното насилие от страна на духовенството.

Той прокара революционни промени в църковното право, позволяващи свещеници, извършвали посегателства, да бъдат лишавани по-лесно от свещенически сан, но все още има още много какво да се свърши в тази посока, отбелязва АП.

Четете още

Избор на редактора