Парад на лалетата в Ботаническата градина край Балчик

Парадът на лалетата започна в Ботаническата градина край Балчик. В цветната феерия участват 87 сорта лалета, като новите през тази година са над 50. Красивата гледка ще радва посетителите на градината месец и половина.

Над 60 000 лалета изпълват Ботаническата градина в Балчик. Луковиците са специално селектирани от Нидерландия.

„Разкошни лалета сме подбрали да експонираме тази година. От различни класове са, от божуровидни, ресничести, дарвинови хибриди и много други, които се надяваме да зарадват посетителите“, казва Мария Димитрова, ландшафтен архитект, цитирана от БНТ.

Лалета във всички възможни цветове, форми и размери. Оказва се, че и при тези пролетни цветя има мода. „Напоследък хората решават да кръстят лале на фирмата си, на страната си, или да изберат лалето като символ на тяхната компания“, обясни Димитрова.

Те са едни от най-обичаните цветя у нас. Затова цъфтежът им, наречен Парад на лалетата, привлича сериозен интерес в Ботаническата градина в Балчик.

„Лалето символизира пролет най-вече, защото му се радваме в пролетното време. В исторически план е било символ на богатството. Тогава една луковица се е равнявала на огромно богатство, много злато, нещо което е било много скъпо.

Притежателите на една или две луковици са били много богати хора. След това е пренесено в Нидерландия и оттам е започнал бумът на лалетата“, каза Мария Димитрова.

Днес по света са известни над 12 000 сорта лалета, които носят красота и положителни емоции.

Четете още

Избор на редактора