Парламентът одобри споразумението с енергетиците

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът одобри Споразумението между министър-председателя, представители на правителството, депутати и представители на синдикалните организации в сектора „Енергетика“. То беше сключено вчера, след 7-часови преговори.

За гласуваха 133-ма депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, а против – 66 от „Възраждане“, БСП, ИТН и нечленуващият в парламентарна група Радостин Василев.

До решението се стигна след тричасов остър дебат, в който опозицията обвини управляващите, че унищожават енергийния сектор, не защитават интересите на протестиращите енергетици и миньори и приемат неизгодни за България условия на Брюксел.

Това стана причина в края на дебата премиерът Николай Денков да се обърне рязко към народните представители с „уважаеми и неуважаеми дами и господа“.

Той обясни думите си към част от тях с това, че е чул „лъжи и просташки подмятания“.

От парламентарната трибуна Денков отхвърли твърденията на опозицията, че подписаното вчера и одобрено днес от Народното събрание споразумение не отговаря на исканията на протестиращите миньори и енергетици:

„Това споразумение, до което стигнахме накрая, да бъде внесено в Народното събрание беше на протестиращите и ние се съгласихме, така че всеки, който оспорва нуждата от споразумение, всеки, който оспорва нуждата от това решение, което днеска обсъждаме тук, всъщност възразява срещу това, което искаха протестиращите“.

Изказването му бе сподиряно от възгласи „Оставка“, а в отрицателен вот след окончателното гласуване от „Възраждане“ се заканиха да работят срещу въвеждане на решението.

По повод инициирането на вот на недоверие от „Възраждане“ и ИТН за внасяне на вот на недоверие към правителството заради политиката му в областта на енергетиката, Денков коментира:

„Тези хора изобщо не се грижат за енергетиката, ако се грижеха за енергетиката, трябваше да бъдат заедно с нас и заедно да обсъждаме какви да са точките и какви да са промените.

Всеки, който казва – изтеглете териториалните планове, се опитва да провали целия процес, с който ние се опитваме да развием енергетиката в България. Това е истината, така че по това ще ги познаете“.

Четете още

Избор на редактора