Партиите с достъп до изходния код на машините за гласуване

Министерството на електронното управление (МЕУ) предоставя днес достъп до изходния код на машините за гласуване на представителите на политическите партии, съобщиха от министерството.

Предоставянето на достъпа до изходния код се случва за първи път, изпълнявайки чл. 213а, ал 3 от Изборния кодекс, припомнят от министерството.

Достъп до кода ще получат формациите, които са регистрирани в публичния електронен регистър на Централната избирателна комисия (ЦИК) на представителите в процеса на удостоверяване по чл. 213а от Изборния кодекс, както и на международни наблюдатели.

С решение от 5 септември 2022 г. Централната избирателна комисия разреши достъпа до изходния код на регистрираните политически наблюдатели по процеса на удостоверяване.

Това ще се извърши в контролирана и защитена среда в министерството, според изработени за целта правила, които описват всяка стъпка от процеса.

Предоставянето на достъп до изходния код на машините за гласуване е поредната стъпка на МЕУ към прозрачността и честността на изборния процес, увериха от ведомството.

На 19 септември в Министерството на електронното управление беше извършена последната стъпка от удостоверяването на машините за гласуване – доверено изграждане на софтуера на устройствата и генериране на хеш кода.

Изходният код описва логиката, която изпълнява машината, когато някой натисне бутон на екрана – как приема гласа, към коя партия го причислява, как го записва на диска, как разбърква резултата на диска, за да не може от последователността да се разкрие тайната на вота. Целта да имат партиите и коалициите достъп до кода е, за да се уверяват всички, че манипулации не може да има.

Четете още

Избор на редактора