Патриарх Неофит: Да желаем, да търсим, да ценим мира!

Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит и митрополитите от Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП) отправиха патриаршеско и синодално Рождественско послание, съобщиха от Българската патриаршия.

„Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква, ангелското благовестие отеква днес из цялата Вселена, възвестявайки откриването на великата тайна на благочестието: „Бог се яви в плът“ (1 Тим. 3:16). Роди се Спасител, Който е Христос Господ (Лука. 2:11), а с Неговото Рождество изгря „истинската светлина, която просветява всеки човек, идващ на света“ (Йоан. 1:9). Изгря „Слънцето на правдата“ (Мал. 4:2) и за човечеството настъпи нова епоха: епоха на светлина и нова надежда, епоха на благоволението и благодатта (2 Тим. 1:9) – епоха, в която ние вече не сме сами, защото „с нас е Бог“ (Ис. 8:10; Мат. 1:23), се казва в посланието за Рождество Христово на патриарха и митрополитите.

Да желаем, да търсим и високо да ценим мира, който Господ донесе на земята с раждането Си като човек, и да не забравяме, че макар и враждуващи със своя Бог и Творец от самото начало на съществуването ни, „бидейки врагове, се помирихме с Бога чрез смъртта на Сина Му“ (Рим. 5:10).

„Днес, когато нашият свят продължава да бъде разкъсван от междуособни борби и противоречия, когато благоволението между хората все повече отстъпва пред враждата и непоносимостта към другия, когато военните конфликти като средство за разрешаване на споровете ни не само не намаляват, но възприемат все по-застрашителни размери и съсипват милиони човешки съдби, ние отново имаме една единствена истинска надежда и тя е нашата вяра и упованието ни в Божията благост и Божията всеопрощаваща любов. Тази любов, която накара Самия Бог да възприеме човешката природа, да влезе в нашия свят и да живее сред нас като човек; която Го доведе до Кръста и разпятието, страданията и смъртта, и дори до бездната на ада, за да извърши така нашето изкупление и спасение“, подчертават патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод.

Всесърдечно поздравяваме с празника на Христовото Рождество всички верни чеда на светата ни Църква – в пределите на Родината и далеч от нея, с благопожелания за мир и радост в Господа!“, отправят благослов патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод на БПЦ-БП в своето Рождественско послание.

Четете още

Избор на редактора