Пеле с наградата „Най-добър в света за всички времена“

Кралят Пеле, който си отиде от този свят на 29 декември 2022-а на 82-годишна възраст, получи посмъртно наградата за „най-добър в света за всички времена“ на церемонията на ФИФА вчера.

Тя беше получена от третата му съпруга Марсия Аоки от Луиш Назарио да Лима – Роналдо.

„Когато си спомням Пеле, виждам играч, изпреварил времето си. Беше спортист, който служи като вдъхновение за мен и за всички от света на футбола“, каза Роналдо, известен с прякора си „Феномена“. „Помня го и като скъп приятел. Когато получих първата си травма на коляното през 2000 г., той ме посети у дома, носейки много любов и обич в един от най-трудните моменти в живота ми. Две години по-късно той присъства на един от най-щастливите моменти, когато аз и моите съотборници спечелихме Световната купа през 2002-а, разказа още Роналдо. Но той ще бъде запомнен и с влиянието си в обществото – в един свят, който тогава беше много по-расистки, отколкото е днес. Неговата усмивка ни казва, че макар и вече да не е сред живите, короната на Краля си остава само за него“.

„За мен е чест да бъда тук на великолепното отдаване на почит на ФИФА към Едсoн, Пеле“, каза тя. „Имам да кажа три думи на Бог. Бог ни даде Едсон, Едсон ни даде Пеле и светът ги прие толкова добре. Моите три думи са благодарна, благодарна и благодарна за всичко това“, добави последната му съпруга.

На церемонията присъства и неговият бивш съотборник Жаирзиньо, с който заедно печелят Световното първенство през 1970-а година – третата титла за Пеле.

„Много съм щастлив да съм тук, за да участвам в церемонията по удостояването на един от най-великите в историята на играта. Бях щастливец да играя с него в един отбор и заедно да печелим! Той вдъхнови Бразилия за втората Световна титла, той ни вдъхнови и за третата“, заяви Жаирзиньо.

Четете още

Избор на редактора