Пендаровски: България ни унизи повече, отколкото Гърция за 20 г. преговори!

„Посъветвах министър-председателя Ковачевски да не ходи на срещата на върха в Брюксел само за да се снима и да търпи унижението от България“, каза Стево Пендаровски в интервю за TV24. Според него на вчерашната среща на посланиците на страните-членки на ЕС българската страна е представила 5 нови искания за премахване на ветото върху Република Северна Македония.

„Преди няколко дни говорихме по тази тема и моят съвет беше, че ако така вървят нещата, а вчера българите подадоха пет нови искания, тогава какво да търси там? Представете си срещата на върха ЕС-Западни Балкани, когато от целия регион само ние нямаме напредък – дошли сме само за снимката”, каза Пендаровски.

Според него такива унижения, каквито страната е преживяла в преговорите с България, не е имало за 20 години преговори с Гърция. „Ние, политиците от малките държави, често сме в ситуация да сме принудени да отстъпваме, да се поддаваме, но мисля, че през последните две години такъв национален тормоз от страна на България срещу нас не сме преживели за 20 години преговори с Гърция!“, каза Пендаровски.

Той смята също, че има координирана държавна политика между нашите власти и Българската православна църква. „Кои сте вие да определяте името на църквата ни?“, възмути се северномакедонският президент и по повод достойното действие на Българската православна църква (БПЦ) да разреши официално съвместното богослужение с македонската, с което на практика я призна.

„Безобразието отива дотам, че от БПЦ казват, че признават църквата в Северна Македония, а за името й ще размислят в следващия период. Кои сте вие да размисляте?“, пита с драматичен тон президентът на Северна Македония във връзка с решението на нашия Синод да „вдигне схизмата и да влезе в канонично и евхаристийно общение с Православната църква на Северна Македония“.

Четете още

Избор на редактора