Пендаровски: От македонец българин не става

От македонец не можеш да направиш българин. Не може с договор да бъде сменено националното самосъзнание на цял един народ. Това каза президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в годишното обръщение към парламента, цитиран от БТА.

Няма такъв пример в историята, в който националното самосъзнание на цяла нация да бъде променено с договор, каза още президентът на югозападната ни съседка.

За необходимостта от кристално ясна правна и политическа процедура за промяна на конституцията на РСМ говори Стево Пендаровски в годишното си обръщение към Собранието в Скопие.

По думите му промяната в основния закон трябва да бъде направена без натиск или против нечия воля, а народните представители трябва да имат предвид, че „самото съдържание на конкретното предложение, включването на българи и части от други народи в Конституцията, по никакъв начин не унищожава македонската идентичност“.

„Френското предложение (за преговорна рамка), заради което бяхме безпрецедентно разделени, предизвика много полемики, но всички те пряко или косвено бяха свързани със страха от заплаха за идентичността на македонците и македонския език.

Позовавайки се на тезата, че „само като българи можем да влезем в Европейския съюз“, искам да подчертая, че няма абсолютно никакъв начин да превърнем един македонец в българин.

Това са два различни идентичностни кода, два различни народа със своя специфична етногенеза. Няма такъв пример в историята, когато със споразумение се променя националното чувство на цял народ”, каза Пендаровски, цитиран от БТА.

„И след пет месеца съм дълбоко убеден, че позицията, която изразих, че решението да се приеме модифицираното френско предложение не е нито исторически триумф, нито исторически провал и може да издържи днес на аргументирана критика.

В същото време отказвам да повярвам, че политическата цел или приоритет на президента на Франция или например на германския канцлер е да обезличи македонския народ, за да ни вкара в Европа като българи”, подчерта Пендаровски.

Според президента на РСМ задължението за промяна на конституцията не е свързано с откриването на български клубове в страната, но остава впечатлението, че това е въпрос на организирана дейност, която не допринася за изграждането на доверие между Скопие и София.

Според него е факт, че „няма системно нарушаване на правата на българското малцинство, не трябва да се ограничава възможността им да откриват клубове, където искат и колкото искат, но при стриктно спазване на македонските закони, които са съвместими с европейските”.

Четете още

Избор на редактора