Петков: Не може дипломат да поставя условия на България

Нито един дипломат не трябва да си позволява да поставя условия на независима България. Така премиерът в оставка Кирил Петков коментира решението на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова да говори официално с Москва за закриването на дипломатическата мисия у нас.

„Мисля, че г-жа Митрофанова трябва да спре да се изявява по медиите. Никой дипломат не трябва да дава срок от 24 часа – от днес за утре, за такъв ултиматум, какъвто е този от Русия“, Петков. Той каза още, че отношенията на България с Русия трябва да продължат, че отношенията между двата народа са приятелски.

Според Петков „Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората“. Освен това смята, че руската държава, ще й каже да смекчи тона, защото не е продуктивен. Той отново отправи апел към руското правителство да оттегли нотата си.

Кирил Петков заяви, че 70 наистина е сериозна бройка, когато касае експулсиране на дипломати, но и оставащите у нас 43-ма служители на руското посолство също са много. „Ние имаме 12 души в Москва”, подчерта министър-председателят в оставка и посочи, че в много страни от Европа посолствата имат много по-малко от 43-ма служители.

Петков уточни, че следващата седмица ще се реди новият кабинет, с всички коалиционни партньори и с независимите депутати. „Аз съм изцяло зад Асен Василев, той е има безупречна репутация, невероятна честост и ще се съм горд да продължим работата си заедно. С ПП ще продължим това, което сме започнали“, каза Кирил Петков в Стара Загора, където провери изграждането на газопровода с Гърция. Петков обяви, че той вече е готов, в момента текат тестове на автоматизацията на процеса и след седмица с гръцкия му колега Криакус Мицотакис ще го открият. Очаква се по този газопровод страната ни да получава газ от Азербейджан.

„Видях 42 бара напълнени тръби. Вече официално имаме алтернативно трасе. Това е истинската диверсификация. А азерският газ е в пъти по-евтин от този на „Газпром”, отбеляза Петков. Той каза още, че правителеството му е изпълнило още едно свое обещание – да има газ в тръбите до 1 юли.

Четете още

Избор на редактора